Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zondag 10 november: Openhartige verhalen van kloosterlingen in de documentaire ‘CELIBAAT’

10 november 2019 @ 11:00 - 12:00

Regisseur Daan Jongbloed (1984) maakte na de veelbesproken documentaire Boer Peer een nieuwe film over een manier van leven die aan het verdwijnen is. Dit keer over het celibaat. Daarvoor filmde hij maandenlang bij de Kruisheren van Sint Agatha. In deze kleine gemeenschap wordt nauwelijks gesproken over hun seksuele onthouding en de afwezigheid van een liefdesrelatie. Maar de behoefte om erover te praten is er wel degelijk, zo blijkt uit deze film. Celibaat ging in première op het Nederlands Film Festival 2019 in Utrecht en is nu te zien in de filmtheaters. Vanaf 2 november is de film te zien in Limburg.

 Een zomer lang woonde Jongbloed (regisseur van Boer Peer) bij de Kruisheren van Sint Agatha. “Van dichtbij heb ik het kloosterleven mogen meemaken. Eén voor één ging ik met de kloosterlingen in gesprek. Het verraste mij hoe open ze waren.”
De Kruisheren van Sint Agatha kozen al op jonge leeftijd voor een celibatair leven in het klooster. “Het lijkt mij nogal wat om liefdesrelaties en seksualiteit op te geven, terwijl het verlangen hiernaar in mijn beleving erg sterk is. Ik was erg nieuwsgierig hoe zij die keuze ervaarden”, aldus Jongbloed. Al snel ontdekte hij dat het gesprek over deze verlangens gevoelig lag. “Seksualiteit is een taboe binnen het klooster, er wordt nooit over gesproken”, vertelt Joe in de documentaire.

Mensen van vlees en bloed
De kloosterlingen vertellen openhartig over hun nieuwsgierigheid naar intimiteit en hun verlangens. “Ik dacht dat deze kloosterlingen in een soort verlichte staat zouden verkeren na een leven lang bidden en met zo’n regelmatige dagorde”, aldus Jongbloed. ”Maar het zijn vooral gewoon mensen van vlees en bloed, met dezelfde worstelingen en twijfels als ikzelf. Dat vond ik een hele verademing.”

Als één van de broeders vervolgens schoorvoetend onthuld dat hij ook op mannen valt, is de documentaire op zijn kwetsbaarst. “Ik hoop dat de documentaire helpt dit soort taboes te doorbreken”, aldus Jongbloed. “Ik ben de Kruisheren dan ook erg dankbaar voor hun vertrouwen en openhartigheid.”

Details

Date:
10 november 2019
Time:
11:00 - 12:00
Event Tags:

Venue

Podium Babel