Nieuwsbrief april 2023

Podium Babel

Lezingen- en debatcentrum Sittard

Nieuwe locatie: Odasingel 90

Nieuwsbrief april 2023

Oekraïne: kijk op het verleden, verkenning van het heden, zicht op de toekomst – door Peter van Nunen

Peter van Nunen zal met zijn lezing de officieuze aftrap verzorgen voor de nieuwe locatie van Podium Babel. Peter van Nunen is Ruslandkenner en oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Hij zal ons meenemen in het verleden, heden en de toekomst van Oekraïne, een zwaar beproefd land.

Kyjiv, Kiëv, Kyiv, Kiev, קיעוו, Kiyov; Odesa, Odessa, Odessos, אדעס, Ades; Lviv, Lvov, Lwów,

Lemberg, לעמבעריק, Lemberik, Leopolis – steden onder vele namen bekend, met een veelal tragische geschiedenis. Van sommigen wordt op dit moment misschien het voorlopig laatste hoofdstuk geschreven.

De geschiedenis van Oekraïne loopt langs grillige lijnen. Oekraïne was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjetunie, van nazi-Duitsland, opnieuw van de Sovjetunie en is een van de landen die uit de puinhoop van de Sovjetunie ontstonden. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking, bestaande uit onder andere Polen, Oekraïners, Russen,

Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en Joden.

De lezing van Peter van Nunen is een zoektocht naar dat Oekraïne in Midden-Europa dat in de moderne 21e eeuw door Poetins aanvalsoorlog opnieuw lijkt te verdwijnen achter een onoverkomelijke muur, achter niet-verkrijgbare visa en onbegaanbare wegen. De lezing gaat echter niet uitsluitend over het verleden, het is ook een verkenning van het heden met een blik op de toekomst, zodat een beter begrip van de tragische geschiedenis kan helpen voorkomen dat deze regio altijd een speelbal van de geschiedenis zal blijven.

Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold. Hij was als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

****

Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten en kennis te maken met de mooie nieuwe locatie. De toegang voor deze lezing is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor een door Peter van Nunben uitgekozen doel – uiteraard gelinkt aan

Oekraïne – is meer dan welkom!

Tips voor activiteiten bij onze vrienden

  • Rommelmarkt Seniorenvereniging Sittard – zaterdag 15 april 10.00-16.00u, zondag 16 april 13.00u-15.00u

In verband met de verhuizing van de Seniorenvereniging naar Odasingel 90 wordt er een rommelmarkt gehouden. Locatie: Kennedysingel 16, te Sittard.

Te koop voor een kleine prijs zijn keukenspullen zoals glaswerk, schalen, borden, kopjes, naast schilderijen, reproducties, handwerkspullen, stoelen, tafels, kasten, complete zitjes, muurdecoraties, whiteboards, oud gereedschap, opstellingen van twee balies en bloembakken. Te veel om op te noemen!

  • Hiver chante Moustaki – Zaterdag 22 april (19.00u – 21.00u)

Ter herdenking van het overlijden van Georges Moustaki, 10 jaar geleden, gezongen door Hiver. Gemeenschapshuis Broeksittard, Dorpstraat 1, Sittard.

Entree: € 15,00 vóór 12 april a.s. overmaken naar: MCH Lodder-Franssen, IBAN NL51 INGB 0002 4572 76.

Meer informatie over Podium Babel op onze website: www.podiumbabel.nl

Reserveren kan via de website of via tickets@podiumbabel.nl

Locatie: Odasingel 90, Sittard. Entree: € 5,00 (tenzij anders aangegeven)

Vaker wordt ons gemeld dat het jammer is dat niet meer mensen op de hoogte zijn van onze activiteiten. Dus graag, als u deze nieuwsbrief wilt verspreiden in eigen kring. (In/uitschrijven voor deze nieuwsbrief of contact: info@podiumbabel.nl

Reacties zijn gesloten.