
In de Storm: een interactieve lezing op zoek naar hulpbronnen in roerige tijden
24 april om 19:30 - 21:30
€5Zitten we midden in een storm? Alles in ons en rondom ons is immers in beweging. In een storm zijn we angstig en hebben we de neiging om ons te beschermen tegen de destructieve gevolgen van dit natuurgeweld. Het liefst trekken we ons terug en worden we voorzichtig. Of het nu gaat om de wereldpolitiek of het samenzijn met anderen: de storm is voelbaar. De storm als metafoor voor de tijd waar we nu in zitten. Tijdens de lezing gaan we samen met docent-onderzoekers Milotte Hamer en Matthias Deleu op zoek naar helpende bronnen.
In hun lezing belichten Milotte Hamer en Matthias Deleu vanuit verschillende (filosofische) perspectieven (Harry Kunnenman, Andries Baart, Hartmut Rosa, Eva Meijer, Donald Schön, Hannah Arendt) de impact van deze roerige tijden en op interactieve wijze verkennen ze wat helpend kan zijn in de storm. Hoe zijn we als sociale wezens weerbaar? Hoe pogen we elkaar niet te verliezen? Wat leren we van troost? Wat kunnen we met macht….?
Over de sprekers
Milotte Hamer is docent-onderzoeker aan Zuyd Hogeschool, bij de Academie voor Sociaal Werk en het Lectoraat Sociale Integratie. Daarnaast is ze betrokken bij Stichting Presentie (Kennisinstituut voor relationele zorg in Utrecht). Milotte is haar loopbaan gestart als jeugdwerker en heeft sindsdien binnen verschillende zorgorganisaties gewerkt. Het gedachtegoed van Presentie heeft gedurende haar loopbaan een waardevolle plek ingenomen. Met een achtergrond in zorgethiek richt haar aandacht zich op thema’s als relationeel werken, de mens als verstrengeld geheel en de betekenis van troost.
Matthias Deleu is docent- Onderzoeker bij Zuyd Hogeschool en mede- initiatiefnemer van Waardenwerk Limburg in alliantie met waardenwerk (https://waardenwerk.nl/). Daarnaast is Matthias Deleu voorzitter van GroenLinks e.o. Sittard- Geleen en de stichting Sportmotief. In zijn loopbaan is hij begonnen als dramatherapeut en bezig geweest met vraagstukken zoals kwetsbaarheid, trauma en veerkracht waarin hij o.a. samenwerkte in Srebrenica en Bosnië & Herzegovina. Met een master in Ethiek en Mensenrechten is Matthias zich gaan verbinden aan vraagstukken als sociale rechtvaardigheid, waarin goed en ‘deugddoend’ leven centraal staan.