Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Prof. dr. Paul Minderhoud, Hoogleraar Migratierecht: Arbeidsmigratie: een zegen of een bedreiging voor Nederland?

2 juni om 11:00 - 13:00

€5

Arbeidsmigratie was een van de belangrijkste thema’s tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar. Ook in de formatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat het onderwerp hoog op de agenda. Die partijen zijn het in ieder geval over één ding eens: er moeten minder arbeidsmigranten naar Nederland komen. Aan de andere kant is een bedrijf als ASML, een van onze belangrijkste tech-bedrijven, juist zeer ongerust over deze ontwikkeling. Dit bedrijf, dat tot de wereldtop behoort, kan niet functioneren zonder gespecialiseerde medewerkers uit het buitenland en zou daarom overwegen – delen van – het bedrijf te verhuizen naar bijvoorbeeld Frankrijk.  Hoe zit het nu precies: zijn arbeidsmigranten een probleem of juist een zegen voor ons land? Paul Minderhoud, hoogleraar Migratierecht komt erover vertellen bij Podium Babel op 2 juni aanstaande.

Volgens gegevens van het CBS waren er in 2022 meer dan 800.000 arbeidsmigranten in Nederland. Deze migranten zijn grofweg te verdelen in twee groepen. Een groep bestaat uit beter betaalde migranten, die bijvoorbeeld bij grote bedrijven als ASML aan de slag gaan. Zij worden vaak ‘expats’ of ‘kenniswerkers’ genoemd. De grootste groep echter, doet eenvoudig, laagbetaald werk en wordt vaak aangeduid als arbeidsmigranten. Ze werken voornamelijk via uitzendbureaus, bijvoorbeeld in de vleesindustrie of transport. Deze mensen komen  uit Midden-en Oost-Europa. Vaak gaat het om Polen, maar het aandeel Roemenen en Bulgaren groeit gestaag.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de problemen die deze arbeidsmigratie met zich mee brengt. Malafide uitzendbureaus, gebrekkige huisvesting, onderbetaling, slechte werkomstandigheden, overlast etc. vormen voor zowel de arbeidsmigranten als de samenleving een groot probleem. Beperking van het aantal arbeidsmigranten is echter lastig, omdat regels van de Europese Unie dit niet toestaan en omdat onze economie niet zonder arbeidsmigranten zou kunnen. Volgens een net gepubliceerd rapport over de demografische ontwikkelingen in Nederland moeten er wel snel ingrijpende keuzes worden gemaakt. Hoeveel inwoners wil Nederland in 2050 hebben? Tegelijkertijd waarschuwt de Europese Commissie voor grote tekorten op de arbeidsmarkt door de vergrijzing, waardoor arbeidsmigratie uit landen buiten de Europese Unie onvermijdelijk wordt.

De politiek lijkt langzaam te beseffen dat er economische keuzes moeten worden gemaakt. Moet Nederland tomaten blijven kweken of één van de grootste exporteurs van vlees in de wereld blijven? En, (hoe) moeten we ervoor zorgen dat toonaangevende grote bedrijven voor Nederland behouden blijven? Deze en andere vragen zullen in de lezing van Paul Minderhoud aan bod komen.

Over de spreker:

Prof.dr. Paul Minderhoud is hoogleraar Regulier Migratierecht aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

Gegevens

Datum:
2 juni
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.podiumbabel.nl

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 2

Aanmelden

Kom ook, zoals 2 Kom ook, zoals

Gif laden

Afmelden?

Je kunt je hier afmelden. Nadat je je emailadres hebt opgegeven, ontvang je een email met een afmeldlink, waarop je je afmelding kunt bevestigen.