Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Thieu Wagemans: Is de kloof tussen overheid en burgers te overbruggen?

11 juni om 11:00 - 13:00

€5

De stikstofcrisis, de toeslagenaffaire, de opvang van asielzoekers: bijna dagelijks worden we geconfronteerd met vraagstukken waar de overheid op vastloopt. Hoe komt het toch dat de overheid er steeds minder in lijkt te slagen om maatschappelijke problemen adequaat op te lossen? Deze vraag staat centraal in de lezing van Thieu Wagemans op 11 juni a.s. Op basis van eigen ervaringen en aan de hand van tal van voorbeelden laat hij zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Hij zal kritische en diepgravende antwoorden formuleren en voorstellen doen voor vernieuwing. Dat levert een heel ander verhaal op dan het beeld dat fraaie persberichten oproepen.  

Wagemans promoveerde op een proefschrift over de ambtelijke oppositie binnen het Ministerie van Landbouw. Daarin beschrijft hij hoe ambtenaren formele regels kunnen ontwijken zonder dat ze worden gecorrigeerd.  Wagemans maakt gebruik van inzichten uit de Franse filosofie als hij  laat zien hoe de overheid probeert orde te scheppen maar in wezen een bron is van chaos. Hoe burgers vervreemd raken van de overheid en hoe politieke partijen niet in staat zijn om dat te herstellen. Hoe we niet meer ontvankelijk zijn voor wat burgers bezighoudt.  Hoe we systemen en regels in stand houden die niet opleveren waarvoor ze bedoeld waren. Hoe we de gevangene zijn geworden van onze eigen bedenksels.

Dr. Ir. Mathieu Wagemans uit Heythuysen heeft 40 jaar werkervaring binnen het Ministerie van Landbouw en hij is al even lang actief in de gemeentepolitiek. Hij is lid van de gemeenteraad van Leudal (Midden Limburg) voor de vijfmansfractie ‘Ronduit Open’.  In 2016 publiceerde hij het boek: ‘Een Oceaan van Betekenisloosheid’ waarin hij verwijst naar het denken van de Franse filosoof Michel Serres.  

 

Gegevens

Datum:
11 juni
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 1

Aanmelden

Er is nog genoeg plek!

Gif laden

Afmelden?

Je kunt je hier afmelden. Nadat je je emailadres hebt opgegeven, ontvang je een email met een afmeldlink, waarop je je afmelding kunt bevestigen.