Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sittardse (ex)letselschadeadvocaat Bob Ruers over relatie arbeid-gezondheid: ‘Bestuurders van ziekmakende bedrijven persoonlijk op de korrel!’

24 maart om 11:00 - 13:00

€5

Op zondag 24 maart a.s. zal de Sittardse ex-advocaat Bob Ruers bij Podium Babel een lezing verzorgen over de manier waarop grote bedrijven omgaan met de gezondheid van werknemers en omwonenden. Helaas zijn er nog steeds bedrijven die ‘ziekmakend’ zijn, ook in Sittard-Geleen. Hij ijvert er al jaren voor dat deze bedrijven aansprakelijk gesteld worden. Ruers geniet landelijke bekendheid als letselschadeadvocaat in de asbestproblematiek. Recent publiceerde hij het boek ‘Asbest doodt. Nog steeds’ 

In november 2019 heeft Ruers namens het Comité Asbestslachtoffers en met een aantal slachtoffers en nabestaanden bij het OM een strafklacht ingediend tegen de Eternitbedrijven én hun leidinggevenden wegens doodslag, subsidiair dood door schuld en meer subsidiair zwaar lichamelijk letsel door schuld. Verwacht wordt dat het Openbaar Ministerie binnen enkele maanden beslist of tot vervolging wordt overgegaan. Ruers: “Als dat gebeurt moeten niet alleen bestuurders en leidinggevenden van de Eternitbedrijven, maar van alle ziekmakende bedrijven zich ernstig zorgen gaan maken over hun persoonlijke aansprakelijkheid. Productieprocessen moeten veilig zijn; nu zijn ze vooral gericht op het maken van winst.”

In zijn lezing bij Podium Babel zal Bob Ruers ingaan op de positie van werknemers en omwonenden van bedrijven als Eternit in Goor, Tata Steel in Wijk aan Zee, Chemours in Dordrecht en Chemelot in de Westelijke Mijnstreek. Hierbij gaat het niet alleen de kwetsbare positie van de werknemers, maar ook die van  familieleden, omwonenden en het milieu. Daarnaast komt nadrukkelijk ook de rol van de overheid aan de orde. Heeft de overheid gefaald en wat kan van de overheid verwacht worden?

Over de auteur:

Bob Ruers (1947) is woonachtig in Sittard en hij promoveerde in 2012 op een proefschrift getiteld ‘Macht en tegenmacht in de Nederlandse asbestregulering. Voor de SP was hij lid van de gemeenteraad van Utrecht tussen 1986 en 2000 en van de Eerste Kamer van 1998 – 2019. Bob Ruers zet zich al 35 jaar op verschillende fronten in voor de asbestslachtoffers. Dat deed hij als letselschadeadvocaat, als medewerker van het MilieuAlarmteam van de SP, in 1995 als mede-oprichter van het Comité Asbestslachtoffers (CAS) en daarna namens het CAS als lid van de Raad van Toezicht en Advies van het Instituut Asbestslachtoffers. Ook heeft hij als lid van de Eerste Kamer aan de wetgevingskant de belangen van de asbestslachtoffers behartigd. Zijn boek ‘Asbest doodt nog steeds’ is gratis te downloaden via: asbest_doodt._nog_steeds_mr._r.f._ruers_1.pdf (sp.nl)

 

 

 

Gegevens

Datum:
24 maart
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Site:
https://www.podiumbabel.nl

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 13

Registraties zijn gesloten voor dit evenement