Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Complottheorieën in onze hedendaagse democratie

26 maart 2023 om 11:00 - 13:00

€5,00

Zondag 26 maart 11.00 uur – 13.00 uur

Locatie: ‘De Soos’ van de Seniorenvereniging Sittard, Kennedysingel 16, Sittard

Entree: € 5,-

Graag aanmelden via onze website (klik op de titel en dan op aanmelden)

 

De lezing gaat over complottheorieën in onze hedendaagse democratie. Een bekend voorbeeld is de door Thierry Baudet aangehaalde theorie van David Icke dat onze samenleving wordt bestierd door reptielen. Een ander is dat de covid-vaccins deel uitmaken van een complot van de farmaceutische industrie om meer greep te krijgen op ons leven.

Wat is een complottheorie? Waardoor verschilt een complottheorie van bijvoorbeeld religieuze opvattingen over hoe God de wereld beheerst? Welke mensen zijn vatbaar voor complottheorieën? Lijden zij aan een pathologie of zijn ook ‘gezonde’ mensen gevoelig voor zulke theorieën? Is de laatste tijd sprake van een toename van geloof in deze complotten? Hoe moeten we deze complottheorieën plaatsen in onze hedendaagse democratie? Hoe gevaarlijk zijn ze? En, de moeilijkste vraag: wat valt er te doen aan de negatieve en soms gevaarlijke effecten van complottheorieën.

Sjaak Koenis is gepensioneerd hoofddocent wijsbegeerte aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Hij publiceert over politiek-filosofische onderwerpen, zoals gemeenschapsdenken, tolerantie, ongelijkheid, ressentiment en de rol van cultuur in onze democratie. Zijn laatste boek uit 2016 is: “De Januskop van de democratie; over de bronnen van boosheid in de politiek” Uitgever:  Van Gennep, Amsterdam.

Gegevens

Datum:
26 maart 2023
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5,00
Evenement Categorie:

Locatie

‘De Soos’ van de KBO (oude politiebureau)
Kennedysingel 16
Sittard, 6137 AC Netherlands
+ Google Maps
Aantal aanmeldingen: 18

Registraties zijn gesloten voor dit evenement