Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Wetenschap is ook maar een mening’ oftewel de opkomst van het anti-intellectualisme – Johan Van de Beek

14 januari om 11:00 - 13:00

€5

Is het respect voor feiten, logische analyses en kritisch denken tanende? Als je de geluiden om je heen goed beluistert, bekruipt dat gevoel je regelmatig. Hierover gaat de wervelende lezing  van Johan van de Beek. Hij heeft het over de opmars van het magisch denken, het wantrouwen in overheid, journalistiek en wetenschap, over complotdenken en de bedreiging die hiervan uitgaat voor de democratie en individuele levens. Kortom een lezing die je niet mag missen!

Van de Beek, tot voor kort journalist bij De Limburger en nu auteur en blogger, verwijst in zijn publicaties naar het boek The Death of Expertise (2017) van de Amerikaanse wetenschapper Tom Nichols. Hierin wijst de auteur op de erosie van het respect voor de wetenschap. Ongeïnformeerde meningen van leken lijken evenveel waard als die van experts. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen dubieuze en betrouwbare bronnen. Overtuigingen en feiten worden op één hoop gegooid. De Amerikaanse wetenschapper Carl Sagan is zelfs bang voor de toekomst. Hij publiceerde in het jaar van zijn dood (1996) een boek dat in het Nederlands verscheen onder de titel De door demonen bezeten wereld. In dat boek spreekt Sagan de vrees uit dat zijn kinderen of kleinkinderen zullen leven in een wereld waarin ontzaglijke technologische macht in de handen van enkelen zal zijn (…) en mensen niet meer in staat zullen zijn om onderscheid te maken tussen wat goed voelt en wat waar is. ‘Een wereld waarin de media appelleren aan de grootste gemene deler en onwetendheid wordt gevierd’. Die door Sagan gevreesde toekomst is volgens Van de Beek de tijd waarin we nu leven.

Over de spreker

Johan Van de Beek was tot enkele weken geleden onderzoeksjournalist bij dagblad De Limburger. Jarenlang schreef hij drie keer in de week een column op pagina 2 van die krant. Hij is co-auteur van de boeken Het onbehagen; een zoektocht naar de Limburgse ziel en Sultan en de lokroep van de jihad. Ook schreef hij Tot hier en niet verder, een analyse van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Thans is hij blogger en geeft hij lezingen.

Gegevens

Datum:
14 januari
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Site:
https://www.podiumbabel.nl

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 64

Registraties zijn gesloten voor dit evenement