Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lector AI Roger Bemelmans: Kunstmatige Intelligentie: bevrijding of bedreiging?

14 april om 11:00 - 13:00

5€

Kunstmatige intelligentie (KI) is niet meer weg te denken uit onze samenleving en geeft aanleiding tot veel maatschappelijke discussie. Is het de motor van vooruitgang of zijn er (te veel?) praktische en ethische risico’s aan verbonden? Hierover gaat de lezing van Roger Bemelmans, lector Toegepaste Kunstmatige Intelligentie, op zondag 14 april a.s. bij Podium Babel.

 Kunstmatige Intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd, betekent het creëren van menselijke intelligentie, maar dan bij computers. Er zijn veel voordelen aan verbonden: denk aan zelfrijdende auto’s, algoritmen die nauwkeurig de kans op een bepaalde ziekte kunnen voorspellen en robots die onvermoeibaar zeer complexe operaties kunnen uitvoeren.

Er zijn echter zeker ook risico’s. Zo kunnen camera’s worden uitgerust met software voor gezichtsherkenning. Geslacht, leeftijd, etniciteit en gemoedstoestand kunnen gemeten worden met slimme software. Dat is geen toekomst; in China is dit soort software al realiteit. Er gaan niet voor niets stemmen op om gezichtsherkenningssoftware te verbieden.

Het risico van het gebruik van kunstmatige intelligentie door overheden is dat we mogelijk meer geautomatiseerde controles gaan krijgen, met een inbreuk op onze vrijheid en privacy. Grote bedrijven gaan steeds beter voorspellen wat hun gebruikers in de toekomst gaan doen. Aan de ene kant kan dat tot betere diensten leiden, aan de andere kant kunnen bedrijven ons gedrag proberen te beïnvloeden. Data zijn de olie van KI-systemen en onze privacy en vrijheid is mogelijk in het geding. Als je AI voedt met onjuiste of vooringenomen data of onethische instructies, dan zal het systeem zich waarschijnlijk ook onethisch gaan gedragen.

Kortom: veel stof tot nadenken en om over in discussie te gaan. Kom daarom zondag 14 april naar de lezing bij Podium Babel, waar Roger Bemelmans graag met zijn publiek in gesprek gaat.

 

Over de spreker:

 Dr. Roger Bemelmans is lector Applied Artificial Intelligence aan Zuyd Hogeschool. Van oorsprong is hij een ict’er die zich verder heeft gespecialiseerd in Artifical Intelligence en bedrijfswiskunde. Hij promoveerde op een onderzoek naar de effectiviteit van robots in de dementiezorg.

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
5€
Evenement Categorie:

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 39

Registraties zijn gesloten voor dit evenement