Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Pieter Maessen: De doorbraak van de lokale partij

12 november 2023 om 11:00 - 13:00

€5

Wat betekent de opkomst van lokale partijen voor de bestuurbaarheid van een gemeente? Brengen lokale partijen burgers en lokaal bestuur dichter bij elkaar? Wat kunnen lokale en landelijke partijen van elkaar leren? Wat is de rol van een sterke leider en lokaal ‘stemmenkanon’ (zoals Pieter Meekels in Sittard-Geleen)? Interessante vragen – zeker nu er landelijke verkiezingen voor de deur staan – die aan de orde komen bij Podium Babel (Odasingel 90, Sittard) op 12 november a.s. van 11 tot 13 uur. Dan zal Pieter Maessen een presentatie verzorgen over de doorbraak van lokale partijen. Verschillende lokale politici (o.a. Pieter Meekels, Yvonne Salvino en Andries Houtakkers) hebben toegezegd aanwezig te zullen zijn en een bijdrage te leveren aan de discussie.

 

Achtergrond

Lokale partijen zijn al lang niet meer, zoals enige decennia geleden, protestpartijen die de barricaden opzoeken tegenover de gevestigde partijen. Zij weten steeds beter hoe ze in het publiek moeten bereiken, hoe ze stemmen moeten binnenhalen en hoe ze dat kunnen omzetten in wethoudersportefeuilles. Zij stellen de traditionele partijen, zoals PvdA-GroenLinks, CDA, VVD en D66 voor de vraag hoe ze tegenover hen positie moeten kiezen.

GOB: de grootste in Sittard-Geleen

In 2022 behaalden lokale partijen groot succes bij de collegevorming in de Nederlandse gemeenten, na hun ruime winst bij de raadsverkiezingen. Ze leverden de meeste wethouders van alle partijen in Nederland. In Sittard-Geleen werd GOB (voorheen Grevenbicht-Obbicht-Born, nu Geloofwaardig, Open, Betrouwbaar) de grootste met 12 zetels en gaf daarmee het CDA (7 zetels) het nakijken.

Aanleiding voor de lezing is de publicatie van het boek “Van barricade naar bestuur. De doorbraak van de lokale partij”. In dit boek wordt de collegevorming in 2022 geanalyseerd in twaalf middelgrote gemeenten in heel Nederland. De uitgave kwam tot stand onder regie van Joop van den Berg, emeritus-hoogleraar aan de universiteiten van Leiden en Maastricht. Pieter Maessen is een van de auteurs; hij beschreef de situatie situatie in Sittard-Geleen.

 Op zondag 12 november zal Pieter Maessen met zijn lezing de aftrap geven voor de discussie. We hopen op een mooie opkomst en een interessante gedachtewisseling! Van harte welkom. Entree €5. Aanmelden wordt op prijs gesteld! Zie button hieronder!

Over de spreker

Pieter Maessen (Vlodrop, 1954) studeerde politicologie aan de universiteit Leiden en werkte als journalist voor onder meer Het Parool en NRC Handelsblad. Hij schreef een proefschrift over politieke besluitvorming in de verzorgingsstaat. Hij werkte vervolgens afwisselend bij directies Communicatie van verschillende ministeries en in zijn eigen praktijk in beleidscommunicatie. Hij doet momenteel historisch onderzoek naar de politieke en bestuurlijke praktijk in kleine Limburgse gemeenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
12 november 2023
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.podiumbabel.nl

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 17

Registraties zijn gesloten voor dit evenement