Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Pieter Maessen: De doorbraak van de lokale partij

12 november om 11:00 - 13:00

€5

In 2022 behaalden lokale partijen groot succes bij de collegevorming in de Nederlandse gemeenten, na hun ruime winst bij de raadsverkiezingen. Ze leverden de meeste wethouders van alle partijen in Nederland. In Sittard-Geleen werd gob (voorheen Grevenbicht-Obbicht-Born, nu geloofwaardig, open, betrouwbaar) de grootste met 12 zetels en gaf daarmee het CDA (7 zetels) het nakijken.

De doorbraak van lokale partijen is het onderwerp van Podium Babel op zondag 12 november. Gastspreker is Pieter Maessen, één van de auteurs van het boek ‘Van barricade naar bestuur. De doorbraak van de lokale partij’. In dat boek wordt de collegevorming in 2022 geanalyseerd in twaalf middelgrote gemeenten in heel Nederland. De uitgave kwam tot stand onder regie van Joop van den Berg, emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Leiden en Maastricht en na de gemeenteraadsverkiezingen van 2020 formateur in Maastricht. Verschillende lokale politici zijn uitgenodigd om een  bijdrage leveren aan de discussie.

Lokale partijen zijn al lang niet meer, zoals enige decennia geleden, protestpartijen die de barricaden opzoeken tegenover de gevestigde partijen. Zij weten steeds beter hoe ze in het publiek moeten bereiken, hoe ze stemmen moeten binnenhalen en hoe ze dat kunnen omzetten in wethoudersportefeuilles. Zij stellen de traditionele partijen, zoals PvdA-GroenLinks, CDA, VVD en D66 voor de vraag hoe ze tegenover hen positie moeten kiezen.

Interessante discussiestof

Wat betekent dit alles voor de bestuurbaarheid van een gemeente? Brengen lokale partijen burgers en lokaal bestuur dichter bij elkaar? Zijn ze in staat om politici te leveren die over de grenzen van de gemeente heen kunnen kijken?  Wat is de rol van een sterke leider en lokaal ‘stemmenkanon’ (zoals Pieter Meekels in Sittard Geleen)? Waar staat de achterban van de lokale partijen in het landelijke politieke krachtenveld? Kortom: heel veel vragen en interessante discussiestof.

Wilt u meepraten? Dat kan. Van harte welkom bij Podium Babel (Odasingel 90, Sittard) op 12 november a.s. om 11 uur. Entree €5,-

 Over de spreker

Pieter Maessen (Vlodrop, 1954) studeerde politicologie aan de universiteit Leiden en werkte als journalist voor onder meer Het Parool en NRC Handelsblad. Hij schreef een proefschrift over politieke besluitvorming in de verzorgingsstaat. Hij werkte vervolgens afwisselend bij directies Communicatie van verschillende ministeries en in zijn eigen praktijk in beleidscommunicatie. Hij doet momenteel historisch onderzoek naar de politieke en bestuurlijke praktijk in kleine Limburgse gemeenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
12 november
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.podiumbabel.nl

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 1

Aanmelden

Er is nog genoeg plek!

Gif laden

Afmelden?

Je kunt je hier afmelden. Nadat je je emailadres hebt opgegeven, ontvang je een email met een afmeldlink, waarop je je afmelding kunt bevestigen.