Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezingen Frans Walraven (‘Wae zien cultuur respecteiert, cultiveiert ouch häör taal’) en Kitty Jansen (over de ‘constructie van de Limburgse identiteit’, waarbij taal een rol speelt)

15 oktober 2023 om 11:00 - 13:00

€5

Op zondag 15 oktober bij Podium Babel aandacht voor taal, de Limburgse identiteit en de samenhang tussen deze twee. In dit kader verwelkomen we twee sprekers: Frans Walraven (oud-voorzitter van Veldeke) en Kitty Jansen (cultureel antropoloog en gespecialiseerd in Limburgse gebruiken en tradities. Aanvang 11 uur.                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Lezing Frans Walraven: Wae zien cultuur respecteiert, cultiveiert ouch häör taal..  

Er zijn verschillende aspecten die mede bijdragen aan – wat wel genoemd wordt – ‘de Limburgse identiteit’. Het is echter het Limburgs, in al zijn rijke verscheidenheid, dat uiteindelijk het doorslaggevende aspect is bij de bepaling van die identiteit. Deze streektaal is immers zonder meer bijzonder te noemen en nauwelijks met een ander Europees taalsysteem te vergelijken. Toch leven er nogal wat vooroordelen over het Limburgs. In zijn lezing zal Frans Walraven o.a. ingaan op de volgende vragen:

– Wat maakt het Limburgs zo uniek?

– Wat is de betekenis van de streektaal in onze cultuur, het onderwijs, de opvoeding?

– Hoe kunnen we deze essentiële cultuurdrager behouden?


Over de spreker

Frans Walraven, oud-voorzitter van Veldeke en dialectkenner, is een van de samenstellers van Spelling 2003 voor de Limburse dialecten en een van de eindredacteuren van ’t Greun Builske van ’t Zittesj.

 

Lezing Kitty Jansen: Limburgse identiteit: hoe zit dat precies?

In haar lezing licht Kitty Jansen de constructie van de Limburgse identiteit toe. Aan de hand van identiteitsbepalende factoren zoals landschap, geschiedenis, politiek-sociale en economische ontwikkelingen en cultureel erfgoed (waaronder onze taal!) neemt zij het (zelf) beeld van de Limburger onder de loep. Hoe kwam dit beeld tot stand en wat is typisch Limburgs?

Over de spreker

Kitty Jansen- Rompen is cultureel antropoloog en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar Limburgse gebruiken en tradities. Zij werkte als conservator in verschillende Limburgse musea en maakt in die hoedanigheid ook verschillende exposities over onderwerpen, waarbij de vraag: wat is typisch Limburgs centraal stond. Momenteel werkt zij als interim directeur bij het Nederlands Mijnmuseum.

 

 

Gegevens

Datum:
15 oktober 2023
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:

Organisator

Podium Babel
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Odasingel 90
Sittard, Nederland + Google Maps
Aantal aanmeldingen: 13

Registraties zijn gesloten voor dit evenement