- Dit evenement is voorbij.
Rachelle Meisters: de ‘Limburg-factor’ en de invloed daarvan op de gezondheid van Limburgers
24 september 2023 om 11:00 - 13:00
€5Waarom scoort Limburg aanzienlijk slechter op gezondheid dan andere provincies en regio’s in Nederland en welke rol speelt de ‘Limburg-factor’ daarbij? Rachelle Meisters deed hier onderzoek naar en ze presenteert de resultaten bij Podium Babel op zondag 24 september aanstaande.
Meisters laat zien dat gangbare verklaringen die alleen betrekking hebben op demografische kenmerken zoals leeftijd en opleidingsniveau, niet toereikend zijn om de Limburgse situatie te duiden. Zij ontdekte dat minder vaak gebruikte sociaaleconomische kenmerken van absolute meerwaarde zijn. Denk daarbij aan eenzaamheid, moeite met rondkomen en regie over eigen leven. Ook het mijnverleden laat nog steeds zijn sporen na. Door deze factoren – samengevat als de ‘Limburg-factor’ – mee te nemen in haar onderzoek, kon Meisters de regionale verschillen wél verklaren. Reden genoeg om met deze Limburg-factor aan de slag te gaan, zowel in het beleid van gemeenten en provincie als in de praktijk. Hoe dat precies moet? Daarover gaat ze graag in gesprek met haar publiek.
Rachelle Meisters promoveerde op haar onderzoek op donderdag 1 juni jl. De titel van haar proefschrift luidt: Unravelling socioeconomic and regional differences in health and healthcare expenditures in the Netherlands: the contribution of loneliness, income inadequacy and mastery. Dit onderzoek kwam voort uit een samenwerking tussen twee academische werkplaatsen, verbonden aan de Universiteit Maastricht: de Academische Werkplaats Duurzame Zorg en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg. Met haar onderzoek hoopt Rachelle een fundamentele bijdrage te leveren aan de beleidsvorming zowel op gemeentelijk als op provinciaal niveau.
Over de spreker:
Rachelle (1991) studeerde International Business aan de Universiteit Maastricht. Van 2017 tot 2018 werkte ze als junior onderzoeker en vanaf 2018 als PhD kandidaat bij de vakgroep Health Services Research aan de Universiteit Maastricht. Hier deed ze onderzoek naar de relatie tussen sociaaleconomische factoren en gezondheidsverschillen in Nederland en specifiek in Limburg. Geboren en getogen in de voormalige Mijnstreek, als kleindochter van 2 koempels, was het voor haar geen verrassing dat het mijnverleden nog steeds van invloed is op de gezondheid van Zuid-Limburgers. Op 1 juni 2023 verdedigde ze met succes haar proefschrift over dit onderwerp. Ze vervolgt haar onderzoek sinds 1 november 2022 bij de vakgroep Sociale Geneeskunde. Daar werkt ze als postdoc onderzoeker aan het INJUST-project. In dit project onderzoekt ze de gezondheidssituatie van mensen met suikerziekte type 2 met verschillende sociaaleconomische achtergronden.